Pilotný projekt policajných špecialistov pre prácu s komunitami priniesol prvé v

10.11.2005 Celý región

Od 1. januára 2005 vstúpil do praktickej realizácie „ Pilotný projekt policajných špecialistov pre prácu s komunitami“ (ďalej len pilotný projekt...
Od 1. januára 2005 vstúpil do praktickej realizácie „ Pilotný projekt policajných špecialistov pre prácu s komunitami“ (ďalej len pilotný projekt resp. policajní špecialisti) schválený ministrom vnútra SR na porade vedenia Ministerstva vnútra SR konanej dňa 5. augusta 2004. Realizujú ho dva kraje Prešovský a Košický.

Krajské riaditeľstvo PZ v Prešove tento pilotný projekt realizuje na 8. obvodných oddeleniach PZ. V policajnom okrese Poprad to sú: OO PZ Kežmarok ( osada Rakúsy), OO PZ Hranovnica ( osada Hranovnica ), OO PZ Levoča ( Osada Levoča ), OO PZ Podolínec ( osada Lomnička ), OO PZ Stará Ľubovňa ( osada Podsadok ). V rámci policajného okresu Prešov : OO PZ Jarovnice ( osada Jarovnice ), OO PZ Chminianska N. Ves ( osada Chminianske Jakubovany ), a OO PZ Sabinov ( osada Ostrovany ).

Spomínaný pilotný projekt sa snaží o praktické vytvorenie inštitútu policajného špecialistu pre prácu s komunitami. Polícii ide v prvom rade o akceptovateľný projekt pre rómsku komunitu, ktorý by sa v pôsobnosti Policajného zboru podieľal na riešení problémov Rómov. Program, ktorý sme začali v januári 2005 mal doplniť už rozbehnuté programy iných rezortov, akým je napríklad Program terénnej sociálnej práce. Zavedením tohto projektu do praxe chceme dosiahnuť zmenu situácie v rómskych osadách tak, aby všetci ich obyvatelia mali rovnaký prístup ku všetkým výhodám a aktivitám bežne ponúkaným v obciach.
Pre rozširovanie svojich vedomostí sa títo špecialisti pred tým než začali svoju činnosť v teréne zúčastňovali rôznych seminárov a porád s holandskými expertmi v rámci projektu Matra II. , s veľvyslancom USA na Slovensku, s mimovládnou organizáciou Centrum pre podporu miestneho aktivizmu a s mimovládnou organizáciou Občan a demokracia.

Hlavnou náplňou práce policajtov špecialistov v rámci zverenej teritoriálnej pôsobnosti je dohľad nad dodržiavaním verejného poriadku a riešenie drobných sporov v rómskej komunite, ktoré dosiahli intenzitu priestupku. Počas pôsobenia v komunite, na pravidelných stretnutiach s členmi komunity a všetkými zainteresovanými terénnymi sociálnymi pracovníkmi územnej samosprávy, štátnej správy a pracovníkmi mimovládnych organizácii analyzujú situáciu a problémy vedúce k protiprávnemu konaniu príslušníkov komunity a hľadajú optimálne formy riešenia identifikovaných problémov /drogová prevencia, záškoláctvo/.
Od zavedenia projektu do praxe policajti špecialisti pôsobia na zvyšovanie právneho vedomia členov rómskej komunity, poskytujú drobné poradenské služby a v neposlednom rade garantujú dodržiavanie základných ľudských práv Rómov zo strany polície.
Táto činnosť je podmienená aj vybudovaním dôvery Rómov voči týmto policajtom. Do budúceho obdobia je pripravovaná aj intenzívnejšia spolupráca s terénnymi sociálnymi pracovníkmi MsÚ so zameraním na rómskych dôchodcov, rómsku mládež, sociálno-patologické javy v rómskej komunite.

V súčasnej dobe majú policajní špecialisti nadviazané kontakty s členmi pridelenej komunity, najmä s osobami s prirodzenou autoritou u obyvateľov komunity a tieto počas služieb v pridelenej osade prehlbujú a skvalitňujú. Na kvalitatívne vysokej úrovni sú kontakty so starostami obcí, terénnymi sociálnymi pracovníkmi, pracovníkmi komunitných centier a inými osobami, ktoré sa podieľajú na riešení problémov rómskej menšiny. Môžeme spokojne skonštatovať, že policajti za ten necelý rok dôkladne spoznali bezpečnostnú situáciu v rómskych osadách, zloženie členov komunity a ich sociálnu situáciu a na prípadné zmeny pružne reagujú.

Policajní špecialisti v rámci projektu monitorujú problematiku ohrozenia detí a mládeže v školách, školských zariadeniach a rómskych osadách. Ich permanentným pôsobením v osadách a komunitách došlo k výraznému poklesu prípadov tzv. záškoláctva. Policajti sa zúčastnili zahájenia školského roka 2005/2006 v školách, ktoré navštevujú žiaci rómskej národnosti a pri tejto príležitosti ich informovali o možnosti obrátiť sa so svojimi problémami na Policajný zbor. Ich činnosť je zameraná aj na dohľad nad verejným poriadkom a cestnou premávkou v dobe začatia a ukončenia vyučovania na školách. Aktívne sa zapájajú do činnosti komisií pre prevenciu kriminality, ktoré boli zriadené pri obvodných úradoch a krajskom úrade.
Na stretnutiach so starostami obcí a poslancami obecných zastupiteľstiev zaoberajú aj problematikou čistoty v osadách, nelegálnych stavieb, prihlasovania psov a nelegálneho zberu lesných plodov. Realizáciou rôznych preventívnych aktivít predchádzajú trestnej činnosti, z ktorej do popredia vystupujú krádeže (najmä poľnohospodárskych plodín a drevnej hmoty).
Zlepšovanie životnej úrovne rómskych obyvateľov má dopad na páchanie trestnej činnosti a priestupkov a činnosť policajných špecialistov v tejto oblasti už priniesla konkrétne výsledky. Napr. v obci Rakúsy, došlo k poklesu nápadu trestných činov a priestupkov.

Počas služobnej činnosti v konkrétnej komunite policajti získavajú informácie o zmenách v zložení jej obyvateľov, o členoch komunity, ktorí páchajú trestnú činnosť a o ich prípadnej špecializácii na určitý druh trestnej činnosti, čo má nezanedbateľný prínos pri odhaľovaní a objasňovaní trestných činov.
Pri dohľade nad verejným poriadkom v rómskych komunitách a s inými úkonmi súvisiacimi s policajnými špecialistami spolupôsobí aj 7 dobrovoľných strážcov poriadku. V súčasnej dobe sú v rozpracovaní ďalší traja občania. Tieto hliadky sú usmerňované policajnými špecialistami pri výkone ich činnosti.

Pre zlepšenie činnosti v teréne sa títo policajti zúčastňujú pravidelných porád s vedením krajského riaditeľstva. Na tieto stretnutia sú prizývaní aj hostia z rôznych rezortov zaoberajúci sa rómskou problematikou, ktorí taktiež tento projekt vnímajú a hodnotia veľmi pozitívne. Na poradách sa dokladuje a vyhodnocuje činnosť v teréne a prijímajú sa opatrenia na ďalšiu realizáciu projektu.

Pilotný projekt priniesol množstvo kladov aj pre obyvateľov komunít. Občania sa vedia v prípade potreby obrátiť na „ svojho“ policajta so žiadosťou o pomoc. Od obyvateľov komunít boli policajtmi získané poznatky, ktoré viedli k objasneniu konkrétnych trestných činov. Policajní špecialisti s ohľadom na svoj vzťah ku komunite vykonávajú alebo sa zúčastňujú služobných zákrokov v osade alebo komunite a dohliadajú aby bola zabezpečená čo najvyššia miera zákonnosti. V spolupráci s miestnou samosprávou sa zúčastňujú na tvorbe a uskutočňovaní projektov napr. v rámci verejno– prospešných prác. Skutočnosť, že policajní špecialisti slúžia väčšinu času v komunite im dáva presný obraz o jej členoch a naskytá sa možnosť zapojiť členov komunity do boja proti trestnej činnosti.

Najväčším pozitívom tohto pilotného projektu je jeho samotné zavedenie do praxe, nakoľko sa darí odstraňovať bariéry nedôvery medzi Policajným zborom a rómskymi občanmi . Znižuje sa zaujatosť príslušníkov PZ voči Rómom a zvyšuje sa asertívne správanie policajtov v styku s rómskou komunitou.

Na základe vyššie uvedených skutočnosti je celkom zrejme, že pilotná prevádzka projektu policajných špecialistov pre prácu s komunitami priniesla prvé klady pre zainteresované strany a preto je samozrejmosťou , že navrhujeme uvedený pilotný projekt realizovať aj v ďalšom období.
 

Vyberte región

mark